Privoščite si minute miru na svežem zraku v podeželskem okolju

Spočijte oči ob enkratnem razgledu

Sprostite duha ob kolesarjenju in pohodništvu

Okrepčajte se s kmečko hrano brez umetnih aditivov

3 razlogi za obisk Toškega čela na deževen dan na katere (k sreči) skorajda nihče ne pomisli...


Zaradi razgleda in bližine - oddaljeno je le kakšnih 15 minut vožnje iz centra Ljubljane - je Toško čelo seveda najbolj obljudeno ob toplem, sončnem vremenu. Takrat je skorajda samoumevno, da kolesarke, kolesarji, pohodniki in pohodnice zapustimo dolino. Toda tukaj se imate lahko prav tako imenitno, čeprav morda malce na drugačen način, ob deževnih dneh in za to obstajajo najmanj 3 razlogi:


1. Mir in tišina na poti

Kadar dežuje, med hojo slišite predvsem dežne kapljice, ki se odbijajo od odpadlega listja. Delujejo pomirjujoče. Brez naglice. Ni vrveža, ni avtomobilov, ni gneče na cesti. Celo ptičjega petja, ki je nepogrešljivo v teh gozdovih, skorajda ni. Popolna relaksacija. Izklopite glasbo na mobilniku in poslušate samo glasbo šelestenja listov ter tišine...


2. Mir in tišina na vrhu

Toško čelo je - izletna točka. Zato, kadar želite spoznati novo družbo, Toško čelo obiščite ob lepem vremenu. Po možnosti ob koncu tedna. Takrat je tu vrveža največ. Vendar še vedno ne toliko kot na Šmarni gori ali Katarini, ko je gneča dostikrat že kar moteča. Kadar vam prija mir, se odpravite semkaj na deževen dan. Tedaj boste skorajda zanesljivo sami. Še tiste pohodnice in pohodniki, ki pridemo sem, s(m)o prijetno utrujeni, zato nam ne pade na pamet, da bi "tekali naokoli" še na vrhu. Če pa se slučajno vzdušje "preveč" sprosti - tega v deževnih dneh skorajda zanesljivo ne boste doživeli nikoli -  je "tam zadaj", ločena od glavnih prostorov, še kmečka soba s krušno pečjo - najmanj zasedena soba tako ob lepem kot "slabem" vremenu.

Delo na prenosniku na Toškem čelu
Takole je izgledalo na Toškem čelu delo s prenosnikom avtorja teh vrstic na pokriti
terasi na deževni dan 9.4.2016 - nikjer žive duše, popoln mir...

3. Idilično delovno okolje

Ta mi je najbolj všeč. Odmik iz mesta. Avto parkirate ob vznožju v Kačjem logu ali "pri kurirčku" malo višje, kolesarski ali pohodniški nahrtbnik zamenjate z nahrbtnikom, kamor spravite prenosni računalnik in - ajdi gremo na vrh. Seveda to ni nujno. Lahko se pripeljete vse do vrha. Toda možgani delujejo bolje, misli, obogatene s kisikom, so hitrejše in bolj bistre..:)

Predstavljajte si prizor, ko prispete na cilj in vstopite skozi vrata v prostor, ki za nekaj ur postane vaša pisarna:

  • svetel. zračen, prostoren prostor,
  • nikjer nikogar
  • mir,
  • tišina,
  • pogled, pomirjujoč za oči, na zelenje bližnjih dreves
Obkroženi ste le z rahlimi meglicami...
tosko_celo_pomlad_2016_6.jpg
...pogled na meglice in zelenje s cvetočo hruško v ospredju, skratka - milina !


Ni ljudi, ni ropota kozarcev in krožnikov, ni klepeta ali glasne glasbe. Pravzaprav je tako nenavadno tiho, da se zdi glasno celo delovanje bližnjega hladilnika. Mar ni delati, ustvarjati v takšnem okolju nekaj najlepšega ? Zraven pa skodelica vroče turške kave...

  To je bil kratek članek rednega obiskovalca, ki se najraje vozi na Toško čelo ob sončnem vremenu in z gorskim kolesom. Ko se želi umakniti v tišino, pa pride sem na deževen dan in s seboj prinese včasih tudi prenosnik. Vprašanja v zvezi s situacijo ob deževnem vremenu v gostilni Bitenc raje naslovite kar na Boštjana, ki skrbi za dogajanje in počutje v gostišču (Tel.: 041 556 377)
1x tedensko vas lahko po e-pošti obvestimo o jedilniku z malicami za tisti teden. Če želite obvestila prejemati, se prijavite tu spodaj (hvala):

Izjava o zasebnosti: Vaših podatkov ne bomo objavili nikjer brez vašega dovoljenja, odjavite se tudi lahko kadarkoli.

Objavljeno 7.3.2020

GOSTILNA BITENC JE ODPRTA
OB VIKENDIH

DELOVNI ČAS:
petek 13:00-19:00
sobota 10:00-19:00
nedelja in prazniki
10:00-19:00

Če načrtujete prihod v gostilno Bitenc v soboto ali nedeljo, priporočamo rezervacije

(tel. 041 556 377)

 Gostilna pri Bitencu na Toškem čelu

Toško čelo 1
1000 Ljubljana

Tel.: 041 556 377
jani.rejec@gmail.com

Gostišče pri Bitencu na Toškem čelu

    

©Toskocelo.com 2019 Toško čelo 1, 1000 Ljubljana, Tel.: 041 556 377,